fbpx

Äänet

Animaatiossa on erilasia ääniä, joiden on tarkoitus elävöittää kerrontaa, syventää tunnelmaa tai tehdä asioita selväksi.

Animaation äänet suunnitellaan etukäteen ja äänitetään sekä jälkikäsitellään yleensä ennen animointia. Taustamusiikin ja tehosteiden suhteen on varmistuttava niiden käyttöluvasta.

Taustaääni ja -musiikki

Tilanteessa vallitseva taustaääni, esim kaupungissa kuultava liikenteen melu, joka kiinnittää tilanteen tiettyyn paikkaan. Taustaäänen sijasta käytettävä taustamusiikki ei kytke kerrontaa paikkaan, mutta toimii tunnelmaa rakentavana elementtinä.

Ei ole tarkoitus olla vallitsevassa osassa äänisuunnittelua, vaan muun äänen on kuuluttava selkeästi sen yli.

Taustaääniä ja -musiikkia voi etsiä verkosta tai äänittää itse.

Äänitehosteet

Kerronnassa tapahtuviin asioihin liittyy yleensä luonnollisia ääniä, esim oven sulkeminen, auton kaasuttaminen jne. Äänitehosteet äänitetään luonnossa tai niitä voi etsiä verkosta.

Dialogi

Puhe, oli se sitten selkokielistä tai ei, on animaation äänisuunnittelun päääelementti. Se määrittää animoitavien hahmojen toimintaa ja animaation rytmiä.

Dialogin on oltava selkeää, ytimekästä ja rauhallista. Äänitystilanteessa on otettava huomioon äänenlaatu, yleinen taustamelu (ilmastointi ym) ja tilan tuottama kaiku. Dialogi on parasta äänittää hiljaisessa, kaiuttomassa tilassa ja mikrofoniin läheltä puhuen.

Tekijänoikeudet

Kaikki tallennettu ääni ja musiikki on tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia. Verkosta löytyviä tallenteita ei saa käyttää ilman lupaa tai ilmaisten materiaalien kohdallakaan ilman käyttöehtojen mukaista attribuointia (esim maininta lopputeksteissä).