fbpx

After Effects

After Effectsiä käytetään usein videomuotoisen aineiston päälle tehtävään tekstien, logojen, tehosteiden jne animointiin. Sillä voi kuitenkin toteuttaa animaatioita alusta loppuun pelkillä staattisilla elementeillä, puhtaasti animaationa.

After Effects on kätevä työkalu tekstien, logojen ja muun still-aineiston animointiin, mutta myös videoaineistoa voi mainiosti käyttää samaan tapaan. Siitä löytyy useita valmiita animaatiovaihtoehtoja (presettejä) nopeuttamaan ja helpottamaan animaation tekemistä. Ohjelmalla voidaan myös käyttää eri kameroita ja valonlähteitä elementtien lopputuloksen muodostamisessa 3D-tilassa animoitaessa.

After Effectsin aikajana ja animaatiotapa on samantyyppinen kuin Premieressä, mutta siinä animointi on toteutettu hiukan eri tavoin: animointi tehdään samassa aikajana-paneelissa.

Projekti ja kompositiot

Kuten Premieressä, After Effectsissä perustetaan ensin projekti, johon tuodaan tarvittava ulkopuolinen aineisto (kuvat jne) ja josta sitten lähdetään tekemään aikajanalle animaatiota. Projektiin liittyvät yksittäiset animaatiot (esim pyörivä rengas) ovat kompositioita ja ne toimivat vähän samaan tapaan kuin Animaten animoidut symbolit. Yleisesti kompositioista yksi on ns. pääaikajana, johon kokonaisuus koostetaan.

Solid-tasot

Mikäli käytössä ei ole valokuvaa tai videoaineistoa animaation taustalle, pohjalla kannattaa käyttää Solid-objektia. Se on käytännössä tasavärinen laatikko, jota käytetään taustatasona komposition pohjalla. Solid-taso voidaan efektoida tavanomaiseen tapaan, jolloin taustastakin saa helposti elävän. Solid-tasojen ominaisuuksia voi muokata/animoida, mutta rajatusti (sijainti, koko ja pyörityskulma).

Muototasot (Shape layer)

Perusmuotoja tehdään After Effectsissä Shape-layereille, joko valmiita muotoja (nelikulmio, monikulmio/tähti/ovaali) käyttäen tai vektorityökalulla piirtäen. Valmiiden muotojen ominaisuuksia voi muuntaa aikajanalla, esim tähden kärkiä voi lisätä tai poistaa animaatiossa.

Muotojen muuntaminen toisiksi (“morphaus”)

Vektorimuotoja voi muuntaa aikajanalla animoimalla. Muunnettavien /animoitavien muotojen tulee olla vektorimuotoisia kuvioita, ei valmiita muotoja (ellipsi, monikulmio, suorakaide). Valmiitakin muotoja voi käyttää, mutta niitä on käytettävä solid-tasojen maskeina.

Maskaaminen

Elementeistä (kuvat, videot, vektorimuodot jne) voi maskata osan piiloon maskaamalla. Valitse maskattava taso, ja aktivoi vektorikynätyökalu. Piirrä maskialue, ja varmista, että tason ominaisuuksissa on Mask-osio. Sieltä voi vaihtaa maskin toimintaa, esimerkiksi vaihtaa piirretyn alueen joko paljastavaksi tai peittäväksi. Maskeja voi animoida.