fbpx

Animate

Animate (aiemmin Flash) on tehokas ja monipuolinen sovellus, jolla voi tehdä erikokoisia ja -pituisia animaatioita moninaista lähdemateriaalia käyttäen. Animateen voi tuoda vektoripiirroksia, ja siinä voi myös piirtää vektoreita. Vektoripohjaisuuden takia Animatella tehdyn animaation skaalaaminen suuremmaksi onnistuu yleensä melko vaivattomasti.

Vektoriaineiston lisäksi Animateen voi tuoda bittikarttakuvia, videota ja ääntä. Bittikarttakuvat voi tietyin rajoituksin animoida edelleen.

Animate toimii aikajanaperiaatteella. Sen aikajanalla näkyy yksittäiset ruudut selkeästi omina laatikoinaan, joten ruudusta toiseen siirtyminen on hallittua. Aikajanalle luodaan tasoja joilla on omat animoitavat elementtinsä, jotka voivat olla jo animoituja omalla sisäisellä aikajanallaan. Koko aikajana etenee projektille määriteltyä vauhtia (FPS).

Aikajanalla on tyhjiä ruutuja ja avainframeja, liikkumattomia frameja ja eri tavoin tweenattuja frameja. Nämä kaikki on esitetty visuaalisesti selkeällä tavalla, joten erityyppiset framet ja tween-siirtymät on helppo erottaa toisistaan.

Animaation “pääaikajanalle” animoitavat monimutkaisemmat symbolit voidaan animoida niiden omilla aikajanoilla, joilla voi edelleen olla animoituja osasia. Esimerkiksi autoa animoitaessa kannattaa luoda symboli, jossa on staattinen auton runko ja pyöriväksi animoitu rengassymboli, jota käytetään etu-ja takapyörinä. Näin autoa voi animoida pääaikajanalla kokonaisuutena ilman että pitää huolehtia renkaiden pyörimisestä erikseen.

Projektissa voi olla useita aikajanoja, ja pidemmät animaatiot jaetaan usein kohtauksiin (Scene). Niiden avulla työskentely on helpompaa, kun kohtauksen aikajanalla käsitellään vain siihen kuuluvia elementtejä. Toistettaessa animaatiota skenet toistuvat järjestyksessä automaattisesti.

Tiedostomuodot ja niillä työskentely

Animaten oma tiedostomuoto *.fla, jonka julkaisumuoto on *.swf (Shockwave flash). Se käyttää tehokasta ActionScript 3 -kieltä, minkä avulla voidaan tehdä animaatioihin monipuolisia interaktioita ja toiminnallisuutta ja sen avulla on tehty paljon esim verkkopelejä ja sovelluksia. Swf vaatii toimiakseen selaimelle asennettavan lisäosan. Swf-tiedostoja ei juurikaan enää käytetä verkkosivuilla lisäosavaatimuksen takia. (Swf-tiedosto on teknisesti helposti upotettavissa verkkosivulle)

ActionScript3-alustalle luotu animaatio voi kuitenkin käyttää Animaten työkaluja ja ominaisuuksia laajimmin, joten videomuotoon tehtävä animaatio kannattaa toteuttaa sen avulla. AC3-animaation voi tarvittaessa muuntaa html5 Canvas -muotoon, mutta jotkin ominaisuudet ja muotoilut luultavasti tippuvat pois.

Html5 Canvas on verkossa toimiva, nykystandardien mukainen animaatioformaatti. Se käyttää JavaScriptiä muotojen, värien ja liikkeiden muodostamisessa. Tämän takia canvas on varmatoiminen kaikissa päätelaitteissa ja eri alustoilla. Se ei vaadi lisäosien asentamista selaimeen, mutta selaimen pitää olla moderni ja tukea html5-standardia. Sen ilmaisumuodot ovat toistaiseksi suppeammat kuin AC3-animaatiolla esimerkiksi gradienttien ja sumennusten osalta.

Canvas-animaation julkaisemisessa tallentuu useita tiedostoja, jotka on käytettävä verkkosivulle upotettaessa oikealla tavalla. Animaation mahdolliset ulkoiset tiedostot (kuvat, fontit ja äänet jne) tallennetaan erillisinä tiedostoina omiin kansioihinsa. Lisäksi html-sivulle tarvitaan html-merkkausta animaation upottamiseksi. Html-sivulle on myös linkitettävä tarvittava JS-kirjasto, jotta JavaScript-toiminnot saadaan käynnistettyä sivun lataamisen yhteydessä.

AIR (Adobe Integrated Runtime) on eri alustoille toteutettavien stand alone -sovellusten kehittämiseen tarkoitettu kieli. Sitä ei käsitellä tässä yhteydessä. (Lisätietoja: Wikipedian AIR-artikkeli)

Beta-vaiheessa Animatessa on myös WebGL-formaatti, pari erilaista VR-tilaa (3d ja panoraama) sekä nopea AMPHTML-formaatti.

Animatesta videoksi

Animatella tehdyt animaatiot voi exportata useassa eri videoformaatissa (file -> export -> export video/media). Animate käynnistää Media Encoderin, joka tekee lopullisen formaattitallenuksen. Animaatioon liitetty ääni ei välttämättä kuitenkaan kuulu viedyssä videotiedostossa, joten animaatiossa äänitiedoston ominaisuuksiin pitää tehdä muutos.

Klikkaa aikajanalla ääntä sisältävä taso aktiiviseksi ja avaa Properties-paletti. Sound-kohdassa olevassa alasvetovalikossa näkyy projektin äänitiedostot. Valitse haluamasi ääni ja vaihda sen Sync-ominaisuudeksi “Stream”. Nyt äänen pitäisi toimia videossakin. Muista tehdä tarvittaessa sama muillekin animaatiosi äänitiedostoille. Huomaa, että ääni ei soi skenestä toiseen, joten koko animaation mittainen taustamusiikki ei toimi, jos käytät useampia skenejä! Lisää taustamusiikki tällöin Premieressä tms.

Äänitiedoston ominaisuuksien Sync-kohdassa vaihda “Start” – > “Stream” ja ääni toimii exportatussa videossa.