fbpx

Photoshop

Adobe Photoshopilla tehdään (pääasiassa) gif-animaatioita ja aineistoa muiden animaatio-ohjelmien käyttöön. Työkalujen ja toimintojen tehokas käyttö ja tasojen ymmärtäminen on oleellista. Myös gif-formaatin rajoitteet (max 256 väriä) ja laadun säätömahdollisuudet (dither jne) on syytä tiedostaa.

Gif-animaatiot

Tavanomaiset Gif-animaatiot tehdään aikajanalla (timeline): Window > timeline > painikkeesta “create frame animation”.

Ruutuaikajanalla voidaan tehdä ruutu-ruudulta animointia Photoshopin layereita käyttäen. Jokaisen animaation yksittäisen ruudun tulee olla oma layerinsa, joten layer-paletin käyttö on olennainen osa animaation tekemistä. Järjestys, sijainti, läpinäkyvyys/näkyvyys ja tasotehosteet ovat käytössä animoinnissa.

Layer-paletissa on myös animaatiota varten omat painikkeensa:

  • Propagate frame 1: animaatioruudun 1 tilanne periytyy muihin animaation ruutuihin. Ota valintarasti pois, jos et halua 1. ruudun tilan pysyvän koko aikaa samana (yleensä näin). Yleensä tämä tulee eteen, kun teet muutoksia animaation ensimmäiseen ruutuun tai lisäät kuvatasoja jo animaatiota tehtyäsi.
  • Unify: Layer position, visibility, fx – samat sijainti-, näkyvyys ja tehosteasetukset kaikille tasoille käyttöön.

Gif / ruutu ruudulta

Työläs animointitapa, mutta joskus välttämätön. Esimerkiksi tasoja ei voi pyörittää tai tason kokoa ei voi muuttaa automaattisesti animoimalla. Tällaiset muunnokset on tehtävä kopioimalla tasoja, ja käyttämällä niiden erilaisia versioita näkyvissä eri frameissa. (Luultavasti kohtaat hämminkiä, joka liittyy propagate frame 1 -valintaan)

Gif / tweenit

Photoshop pystyy tekemään ruutujen väliin automaattiset välivaiheet. Lisättävien ruutujen määrän (=välivaiheen keston ja sulavuuden) voi määrittää itse. Myös muunnettavat ominaisuudet valitaan itse: sijainti, läpinäkyvyys ja/tai tasotehosteet. Näistä voi ottaa käyttöön yhden tai useamman ominaisuuden.

Kun Photoshop on tweenaamalla muodostanut aikajanalle lisää ruutuja, niitä voi muokata haluamallaan tavalla aktivoimalla ruudun ja muuttamalla layereista kuvan osien ominaisuuksia. Tween-muunnosta itseään ei voi enää muuttaa, joten jos ruutuja tuli liian vähän tai siirtymä on muuten huono, tweenatut väliruudut pitää poistaa ja tehdä tween uudelleen avainruutujen väliin. Tweenaamalla muodostetut framet ovat aivan tavallisia frameja, ja niitä voi edelleen muokata manuaalisesti ja tehdä niiden väliin uusia tweenejä.

Cinemagraphit

Cinemagraphit ovat “hillittyjä” ja tyylikkäitä (?) gif-animaatioita, joita käytetään verkkosivuilla ja somessa kuvien tapaan. Niiden etuna on yksinkertaisesta kuvaformaatista johtuva tekninen helppokäyttöisyys ja suhteellisen pieni tiedostokoko yhdistettynä liikkeeseen.

Cinemagraphit tehdään yleensä (hyvälaatuisesta) videoaineistosta ja muutetaan gif-muotoon vasta tallennusvaiheessa. Timeline-paletti on käytössä, mutta painikkeesta valitaan “create video timeline”, kuten Photoshopilla videota editoidessakin.

Cinemagraphien tekemisessä käytetään yhtä videon ruutua stillinä, ja siihen maskataan yksi tai useampi “reikä”, minkä alapuolisesta videotasosta näkyy videon liikkuva osa. Maskin tekemisen ja liikkuvan elementin sulava toistuvuus on suurin työvaihe, mutta eivät kovin hankala nekään, kun video on kuvattu cinemagraphin tekeminen mielessä.

Napakka minuutin ohjevideo cinemagraphien tekemisestä

Kevin Burgin ja Jamie Beckin cinemagrapheja (Cinemagraphs.com)