fbpx

Audition

Adobe Audition on tehokas ja monipuolinen äänenmuokkausohjelmisto. Sillä voi korjailla yksittäisten ääniklippien laatua ja editoida niitä. Se soveltuu erinomaisesti myös moniraitaeditointiin ja -äänitykseen.

Auditionissa on erilaisia työtiloja eri tarkoituksiin. Perusmuokkaus kannattaa aloittaa Classic- tai Simple editing -tilassa, joissa on vähemmän paletteja esillä.

Muokattava(t) tiedosto(t) tuodaan Auditionin Files-paletin import-komennolla tai vaihtoehtoisesti raahaamalla tiedostoja sinne tai aikajanalle. Mikäli Audition ei hyväksy äänitiedostoa, se pitää muuntaa toiseen formaattiin. Tavanomaiset Wav, Mp3, Aiff -jne tiedostot toimivat.

Ohjelmassa on kaksi muokkaustilaa: Waveform ja Multitrack. Waveform-tilassa muokataan yksittäistä klippiä kun taas Multitrack-tilassa käsitellään useampia yhtä aikaa. Multitrack-tilassa klippejä voi siirtää ja kopioida aikajanalla, niihin voi tehdä ristihäivytyksiä ja äänentason muokkauksia, niitä voi venyttää jne ja säätää eri ääniraitojen keskinäistä tasoa (eli miksata).

Waveform-tilassa muokataan yksinkertaisella tavalla (Multitrack-projektin) yhtä ääntä. Kummassakin tilassa voi lisätä äänelle efektejä, mutta Multitrack-tilassa ei näy yksittäisten klippien efektit, jotka on tehty sille Waveform-tilassa (vrt Photoshopin smart object).

Ääniklippi Waveform-tilassa
Sama klippi Multitrack-tilassa

Tehosteet

Auditionissa on tehokkaita efektejä ja suotimia, joita käyttämällä ääniklippejä voi muokata. Yleisesti ottaen tallennettujen äänien sävyjä parannellaan taajuuskorjaimella joko tehostamalla tai hillitsemällä tiettyjä taajuusalueita. Helppokäyttöisiä suotimia tavallisesti tarpeelliseen kohinan poistoon on valmiina useampiakin.

Efektin valitseminen Waveform-tilassa
De-Noise-efektin säätöikkuna

Tallentaminen

Waveform-tilassa tehdyt efektit on otettava käyttöön (“apply“), jos niillä muokattu klippi halutaan tallentaa esim mp3-muotoon. Tämän jälkeen File -> Save as antaa tallentaa klipin. Huom – älä korvaa tallennuksessa vahoingossa alkuperäistä klippiä tallentamalla samalla nimellä!

Multitrack-tilassa äänikooste on tallennettava Audition-sessiona, jossa säilyy efektit ym. Yhden äänitiedoston (esim mp3) saa tehtyä File -> Export -> Multitrack mixdown